Sposób przygotowania:
Brukselka z gruszką
Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści , przeciąć głąb na krzyż ( szybciej się gotuje ) i zalać osoloną wodą . Gotować 20 minut aż brukselka będzie miękka .W tym czasie gruszki przekroić na 16-tki bez obierania usuwając gniazda nasienne , zalac woda o obgotować tak by gruszki były miękkie .Na patelni rozgrzać olej i prażyć na nim mieszając migdały przez kilka minut. Dosypać słonecznik , zamieszać .Posolić , popieprzyć . Dodać masło i żurawinę ,Smażyć 2 minuty mieszając .Brukselkę odcedzić , dodać do niej odcedzone gruszki .Polać masłem z prażonymi migdałami , słonecznikiem i żurawiną ..
Ja podałam do smażonej drobiowej wątróbki i ziemniaków puree .
Ja podałam do smażonej drobiowej wątróbki i ziemniaków puree .
Pyza
kinga
zawodowy_palacz
Babciagramolka
Nie wiem jak gotujesz ale ja surowej brukselki nie jadam - 20 minut to wg mnie akurat i ciapki jak widać na zdjęciu nie ma .