kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Brukselka z warzywami na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną brukselkę z warzywami. Danie to możemy podać do drugiego dania lub zjeść jako samodzielny posiłek. Polecam.

Brukselka z warzywami na ciepło Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Brukselka z warzywami na ciepło

 

  • 12 sztuk brukselki
  • 1 kalarepka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Brukselka z warzywami na ciepło
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Brukselkę czyścimy i myjemy. Kalarepę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Warzywa przekładamy do gotującej się wody i gotujemy.

W międzyczasie obieramy cebulę, paprykę myjemy i kroimy warzywa, dodajemy do garnka.

Do słoiczka wlewamy wodę i dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy do garnka z warzywami, dodajemy przyprawy i gotujemy przez chwilę.

Na samym końcu dodajemy śmietankę.
Brukselka z warzywami na ciepło
Paprykę kroimy w paseczki a cebulę w plasterki.