kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Brukselkowy misz-masz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brukselka postrzegana jest jako ugotowane zielone warzywo towarzyszące innym daniom,ale można ja wykorzystać na wiele sposobów jednym z nich jest przekąska na ciepło która proponuję.Do tego danie jest bezglutenowe.

Brukselkowy misz-masz

Składniki:

Brukselkowy misz-masz

 

Sposób przygotowania:

Brukselkowy misz-masz

Krojenie warzyw

Brukselkowy misz-masz
Obrany i pokrojony w cienkie plastry imbir

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry tak samo postępujemy z imbirem.

Przygotowanie brukselki

Brukselkowy misz-masz
Pokrojona brukselka na plastry o grubości ok 0,5 cm

Brukselkę myjemy usuwamy brzydkie liski (niekiedy wierzchnie są obeschnięte więc należy je oderwać),kroimy na plastry.

Smażenie

Brukselkowy misz-masz
Smażymy składniki pamiętając że łatwo mogą się przypalić więc pilnujemy patelni i mieszamy

Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy najpierw czosnek i imbir ok.4-5 min aby ich nie przypalić, dodajemy brukselkę, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy nerkowca doprawiamy sola i pieprzem,dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 min. aż brukselka zmięknie. Podajemy od razu. Można dodatkowo danie spryskać sosem sojowym jeśli ktoś lubi.