Sposób przygotowania:
Pierogi z jabłkiem
Mąkę przesiać i dodać szczyptę soli, wlać gorącą wodę i wymieszać łyżką. Wbić jajko i zarobić ciasto elastyczne ale miękkie.
Odłożyć na 20 minut aby cisto odpoczęło. W międzyczasie obrać jabłka i opłukać, pokroić na małe kawałki. Rozwałkować ciasto i wykrawać foremką lub szklanką krążki.
Na każdy nakładać kawałek jabłka i posypać cukrem.
Sklejać pierogi dookoła dokładnie aby podczas gotowania się nie rozkleiły.
Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować bez przykrycia od momentu wypłynięcia na powierzchnię 2-3 minuty.
Gotowe polać stopionym masłem z bułką tartą.
Odłożyć na 20 minut aby cisto odpoczęło. W międzyczasie obrać jabłka i opłukać, pokroić na małe kawałki. Rozwałkować ciasto i wykrawać foremką lub szklanką krążki.
Na każdy nakładać kawałek jabłka i posypać cukrem.
Sklejać pierogi dookoła dokładnie aby podczas gotowania się nie rozkleiły.
Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować bez przykrycia od momentu wypłynięcia na powierzchnię 2-3 minuty.
Gotowe polać stopionym masłem z bułką tartą.