jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Pierogi z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z jabłkiem to jedne z moich ulubionych dodatków jakie bardzo lubię. Przygotowałam je polne masełkiem z bułką tartą.

Pierogi z jabłkiem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pierogi z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkiem
Mąkę przesiać i dodać szczyptę soli, wlać gorącą wodę i wymieszać łyżką. Wbić jajko i zarobić ciasto elastyczne ale miękkie. 

Odłożyć na 20 minut aby cisto odpoczęło. W międzyczasie obrać jabłka i opłukać, pokroić na małe kawałki. Rozwałkować ciasto i wykrawać foremką lub szklanką krążki.

Na każdy nakładać kawałek jabłka i posypać cukrem. 

Sklejać pierogi dookoła dokładnie aby podczas gotowania się nie rozkleiły. 

Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować bez przykrycia od momentu wypłynięcia na powierzchnię 2-3 minuty. 

Gotowe polać stopionym masłem z bułką tartą. 
Pierogi z jabłkiem
Mąkę przesiać na stolnicę ,zaparzyć wrzątkiem i dodać jajko
Pierogi z jabłkiem
Wyrobić elastyczne miękkie ciasto i odstawić na 20 minut aby odpoczęło
Pierogi z jabłkiem
Jabłka obrać i opłukać, pokroić na małe kawałki
Pierogi z jabłkiem
ciasto rozwałkować i wycinać krążki, nakładać jabłko i posypać cukrem
Pierogi z jabłkiem
Sklejać pierogi dokładnie dookoła
Pierogi z jabłkiem
wrzucić na wrzątek i gotować 2-3 minuty
Pierogi z jabłkiem
gotowe polać masełkiem i posypać bułką tartą