ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Bruschetta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedna z moich ulubionych przekąsek we włoskim stylu

Bruschetta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bruschetta

 

  • na 4 bruschetty:
  • 4 ciabatty cebulowe (mogą być naturalne lub inne)
  • 2 duże pomidory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina sosu balsamico ( można ewentualnie zastąpić octem balsamicznym, choć to jednak nie to samo )
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Bruschetta
Ciabatty kroimy wzdłuż na pół i grillujemy na złoto ( ja grilluje na swoim grillu elektrycznym , ale można także podpiec ciabattę na patelni na oliwie). Pomidory obrać lub sparzyć i pokroić w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos balsamico, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciabatty kładziemy porcję przygotowanych pomidorków, dekorujemy listkami bazylii. Smacznego :)
Bruschetta
Podpieczone na złoto na grillu ciabatty
Bruschetta
Pomidory kroimy w kostkę,dodajemy oliwę,balsamico,czosnek,sól i pieprz

Tagi:

sosy