Sposób przygotowania:
Bruschetta extra pomidorowa
Świeże pomidory koimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pomidory krojone oraz 3 drobno pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki łączymy w miseczce, dodajemy jeszcze poszatkowane liście bazylii oraz sól i całość mieszamy. Bagietkę kroimy w kromki i smarujemy z jednej strony oliwą. Następnie kładziemy je stroną posmarowaną oliwą na patelnię grillową. Grillujemy na rumiano w międzyczasie smarując wierzchnią stronę oliwą. Przewracamy i również grillujemy z drugiej strony. Ciepłe kromki szybko zdejmujemy z patelni i nacieramy ząbkiem czosnku przekrojonym po połowie. Następnie nakładamy farsz pomidorowy. Wszystkie czynności należy wykonywać błyskawicznie, ponieważ bagietka powinna być ciepła podczas jedzenia. Możemy również na grillowanych kromkach najpierw rozsmarować ulubiony ser (np. feta, gorgonzola) i dopiero wtedy nakładać sos pomidorowy. Smacznego.