Sposób przygotowania:
brzoskwiniowa fantazja
Biszkopt.Z białek ubić pianę, do niej dodać cukier i ubijać aż cukier przestanie "zgrzytać", dodawać po 1 żółtku, kolejny, kiedy poprzednie zupełnie połączy się z pianą.Całość dość długo ubijać około 10 minut aż masa stanie się puszysta i gęsta.Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, na końcu dodać olej i również delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć na prostokątną blechę wysmarowaną olejem u=i wysypaną bułką tartą.Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Można sprawdzić patyczkiem czy juz jest upieczone, jeśli będzie, to ciasto nie lepi się do patyczka.Biszkopt musi być łądnie zarumieniony.Proponuję upiec go dzień wcześniej, ponieważ wtedy łątwiej go przekroić.
Galaretki rozrobić w wodzie"
-2 brzoskwiniowe w 1,5 szkla wrzątku
-2 inne tak jak w przepisie, odlać 1,5 szkla do innego naczynia i włożyć to do lodówki by szybko i zupełnie stężało.
Gdy pozostałe galaretki będą juz na dobrej drodze do stężenia,kroimy biszkopt na pół, ubijamy śmietanę z cukrem na gęsty krem.Dodajemy do niej pokrojoną galaretkę, tę która czekała w lodówce, dolewamy zimną galaretkę brzoskwiniową i energicznie mieszamy, całość wykładamy na ciasto, przykrywany drugą połową i trochę dociskamy.Na wierzch układamy cienko pokrojone brzoskwinie i wylewamy, bądź wykładamy galaretkę.Ja osoboście czekam aż galaretka juz tężeje i taką wykładam, wtedy mi nie spływa z ciasta.Całośc do lodówki na 2 godziny.Smacznego!!!
Galaretki rozrobić w wodzie"
-2 brzoskwiniowe w 1,5 szkla wrzątku
-2 inne tak jak w przepisie, odlać 1,5 szkla do innego naczynia i włożyć to do lodówki by szybko i zupełnie stężało.
Gdy pozostałe galaretki będą juz na dobrej drodze do stężenia,kroimy biszkopt na pół, ubijamy śmietanę z cukrem na gęsty krem.Dodajemy do niej pokrojoną galaretkę, tę która czekała w lodówce, dolewamy zimną galaretkę brzoskwiniową i energicznie mieszamy, całość wykładamy na ciasto, przykrywany drugą połową i trochę dociskamy.Na wierzch układamy cienko pokrojone brzoskwinie i wylewamy, bądź wykładamy galaretkę.Ja osoboście czekam aż galaretka juz tężeje i taką wykładam, wtedy mi nie spływa z ciasta.Całośc do lodówki na 2 godziny.Smacznego!!!