jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Brzoskwiniowa sałatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Szybko, smacznie i zdrowo- czyli nic dodać, nic ująć. Brzoskwinie możemy zastąpić, innymi sezonowymi owocami!

Brzoskwiniowa sałatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowa sałatka

 

  • Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • Sałata zielona,
  • Garść Rukoli,
  • 3 połówki brzoskwini z puszki,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska do smaku,
  • Szczypta kurkumy na kolor,
  • Olej do smażenia,
  • Płatki migdałowe do posypania,

 

  • Dressing cytrynowy:
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 2 krople octu balsamicznego,
  • Sól morska, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa sałatka
Fileta z kurczaka płuczemy, odsączamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego przyprawiamy i smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju, dodając kurkumę. Fileta smażymy raczej krótko, a na większym ogniu- wówczas jest bardziej soczysty. Tak przygotowanego studzimy. Liście sałaty i rukoli płuczemy i osuszamy. Sałatę delikatnie rwiemy na mniejsze części. Odsączone z soku brzoskwinie kroimy w cienkie paseczki. Na przygotowane talerzyki układamy naprzemiennie przygotowane składniki: rukola, sałata, kostki fileta i brzoskwinie. Następnie przygotowujemy dressing, czyli mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny i doprawiamy całość do smaku. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Całość dodatkowo oprószamy płatkami migdałowymi. Podajemy.
Brzoskwiniowa sałatka
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Brzoskwiniowa sałatka
Pokrojone mięso doprawiamy do smaku i smażmy na rozgrzanym oleju
Brzoskwiniowa sałatka
sałatkę pukamy , następnie osuszamy i delikatnie rozdrabniamy
Brzoskwiniowa sałatka
Brzoskwinie odsączmy z zalewy i kroimy w plasterki