Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

tarta brzoskwiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

całe życie myślałam, że pieczenie tarty jest trudne, całe szczęście - myliłam się

tarta brzoskwiniowa

Składniki:

tarta brzoskwiniowa

 

  • na kruche ciasto

 

 

 

  • na masę

 

  • budyń śmietankowy,
  • 1,5 szklanki mleka, łyżka cukru

 

  • na kruszonkę

 

 

 

Sposób przygotowania:

tarta brzoskwiniowa
Mąkę przesiewamy, siekamy z zimna margaryną, następnie dodajemy szczyptę soli i cukier. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy. ciastem wylepiamy formę do tarty i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopniW tym samym czasie przygotowujemy budyń z tym, że nie z 1,5 szklanki mleka, a nie 2 jak tradycyjnie opakowaniu ale z i obieramy brzoskwinie ze skórki i kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce aż do roztarcia masła, kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku Kiedy tarta się zezłoci wyjmujemy ją z piekarnika, wylewamy gorący budyń, rozkładamy brzoskwinie, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15-20 minut (kruszonka ma być złota (żeby tarta się nie przypaliła przez ostatnie 5-10 minut wyłączamy dolną grzałkę piekarnika