Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Bubble and squeak wg Babcigramolki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepis z kuchni angielskiej .Zaciekawiło mnie połączenie ziemniaków z kapustą w tym placku. Dobre .

Bubble and squeak wg Babcigramolki

Składniki:

Bubble and squeak wg Babcigramolki

 

  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • ¾ szklanki puree ziemniaczanego
  • ¾ szklanki ugotowanej kapusty białej ( pokrojonej w cienkie paseczki )- dobrze odciśniętej
  • 1 cebula pokrojona w ,, piórka „ i usmażona na rumiano
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bubble and squeak wg Babcigramolki
Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą i cebulą . Wymieszać i doprawić solą i pieprzem .Na patelni rozgrzać olej ( tyle by patelnia się natłuściła . Wyłożyć masę ziemniaczano –kapuściana . Smażyć na dość dużym gazie aż spód placka się zarumieni. Zsunąć placek na duży talerz . Przykryć drugim talerzem i odwrócić go tak by spód był na górze . Na patelnie dodać ponownie odrobinę oleju- dobrze rozgrzać. Zsunąć ostrożnie placek i smażyć tak długo by znów spód się zarumienił. Jeśli ma być robione kilka porcji to można gotowe placki trzymać w nagrzanym piekarniku , lub usmażyć je wcześniej i tylko podgrzać w piekarniku . Uwaga : Robiłam pierwszy raz i wyszedł mi bardzo delikatny – prawie się rozpadł – trzeba wyćwiczyć stopień przypieczenia spodu. Osobno usmażyć na maśle jajko sadzone . Zsunąć ostrożnie placek ( omlet ) na talerz , ułożyć na nim jajko sadzone . Jak dla mnie ta porcja wystarczyła na dwie osoby .Usmażyłam 2 jajka i podzieliłam placek na pół.

Tagi:

jajko jajka puree