Sposób przygotowania:
Buchry z rodzynkami
Rodzynki zalewamy koniakiem. Drożdże kruszymy i mieszamy z połową mleka i 1/2 łyżki cukru trzcinowego - odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy w dłoni na placuszek, nakładamy łyżeczkę rodzynek i zaklejamy formując bułeczkę. Tak przygotowane buchty układamy ścisło na formie wysmarowanej masłem (25 g). Pozostałe masło rozpuszczamy wraz z cukrem waniliowym, a następnie smarujemy nim buchty - odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopnie przez około 25 minut - na złotobrązowo.