akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Buchty/ Pampuchy- kluski na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjne kluski na parze, znane również jako buchty lub pampuchy. Jedyne w swoim rodzaju. Polecam!

Buchty/ Pampuchy- kluski na parze

Składniki:

Buchty/ Pampuchy- kluski na parze

Ciasto

Dodatkowo

  • owoce do nadziania buchtów, np. śliwki, truskawki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Buchty/ Pampuchy- kluski na parze

Ciasto

Buchty/ Pampuchy- kluski na parze
Buchty, pampuchy podczas wyrastania.

Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki wielkości tradycyjnych pączków. Można je również nadziać owocami, jeśli lubicie Umieścić bułeczki na stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut)

Gotowanie na parze

Buchty/ Pampuchy- kluski na parze
Gotowanie buchtów/ pampuchów na parze.

W szerokim garnku zagotować wodę, nakryć garnek gazą lub płócienną ściereczką i obwiązać sznurkiem wokół brzegu. Wyrośnięte buchty umieścić na gazie/ściereczce (tylko po dwie lub trzy, by się nie posklejały) i przykryć metalową miską. Gotować przez około 10 minut. W ten sam sposób ugotować kolejne porcje) Po tym czasie delikatnie przełożyć na talerz. Podawać, np. z musem owocowych, jogurtem, miodem itp. Smacznego!