Sposób przygotowania:
Buchty/ Pampuchy- kluski na parzeCiasto
Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki wielkości tradycyjnych pączków. Można je również nadziać owocami, jeśli lubicie Umieścić bułeczki na stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut)
Gotowanie na parze
W szerokim garnku zagotować wodę, nakryć garnek gazą lub płócienną ściereczką i obwiązać sznurkiem wokół brzegu. Wyrośnięte buchty umieścić na gazie/ściereczce (tylko po dwie lub trzy, by się nie posklejały) i przykryć metalową miską. Gotować przez około 10 minut. W ten sam sposób ugotować kolejne porcje) Po tym czasie delikatnie przełożyć na talerz. Podawać, np. z musem owocowych, jogurtem, miodem itp. Smacznego!
Magdalena88