mega pampuchy truskawkowo- jagodowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

mega wielkie pampuchy :-) pyszności

mega pampuchy truskawkowo- jagodowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

mega pampuchy truskawkowo- jagodowe

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży,
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • dżem truskawkowy ( 1 łyżeczka na 1 pampuch) 300 ml
  • sok jagodowy 250 ml
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • PODANE SKŁADNIKI SĄ NA 24 PAMPUCHY

 

Sposób przygotowania:

mega pampuchy truskawkowo- jagodowe
Do miseczki wrzuciłam drożdże , zalałam je chłodnym mlekiem. Gdy się rozpuściły dodałam trzy łyżki oleju. Wymieszałam. Do miski wrzuciłam kilogram mąki pszennej. Przemieszałam z solą oraz cukrem ( cukru nie żałowałam) spokojnie- wyszły lekko słodkie. Następnie wlałam rozpuszczone wcześniej drożdże i wbiłam trzy jaja. Całość bardzo dokładnie zagniotłam. Przykryłam ściereczką kuchenną, następnie włożyłam pod pierzynkę. Czas jaki potrzebowałam na wyrośnięcie ciasta 3 godziny ( zależne od temperatury domowej). Stolnicę przesypałam mąką pszenną i wyłożyłam urośnięte ciasto. Jedną połowę odstawiłam na bok, drugą połowę rozwałkowałam na grubość ciasta na pierogi. Mniej więcej na środek brzegu ( na zdjęciu) ułożyłam łyżeczkę zagęszczonego dżemu truskawkowego. Na około dżemu palcami umaczałam ciasto. Zawinęłam, przyklepałam i wierzchem filiżanki odciągnęłam bułeczkę. Czynność powtórzyłam z drugą połową ciasta. W dużym szerokim garnku zagotowałam wodę jakieś 3 litry. W między czasie zawiązałam pieluchę tetrową i obwiązałam na około sznurkiem. Wyłożyłam na wierzch surowe pampuchy i przykryłam pokrywką. Na parze gotowałam z początku 15 minut, potem po 10 minut. Na wierzch pampuchy polałam sokiem z dodatkiem jagód. Jeśli mamy dżem własnej roboty bez żel-fix jak w moim przypadku podgrzałam go w garnku, dodałam skrobię ziemniaczaną ( ona wtedy wiąże składniki) i odstawiłam z zimne miejsce by dżem ostygł. Pampuchy są w dotyku jak gąbka, a w smaku..mmmm
mega pampuchy truskawkowo- jagodowe
wyrobione surowe ciasto drożdżowe rozwałkowane
mega pampuchy truskawkowo- jagodowe
pokazane krok po kroku jak formować pampuchy
mega pampuchy truskawkowo- jagodowe
uformowane i wyrośnięte pampuchy drugi etap grzanie wody
mega pampuchy truskawkowo- jagodowe
zagęszczony dżem truskawkowy który stygnie

Tagi:

jajko jajka