Sposób przygotowania:
Buchty przepis podstawowy
Masło oztopić w małym rondelku i odstawić do ostudzenia. Do małego naczynia wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Do tego dodać pokruszone drożdże i wymieszać dokłądnie do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Przesianą mąke wsypać do miski, dodać do niej szczyptę soli oraz resztę cukru. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dolewamy stopione masło. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki i formowac kulki. Kluski układać w garnku do gotowania na parze z gotująca się wodą. Gotować a właściwie parować 10-15 minut.