szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Buchty przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To podstawowy przepis jakiego ja używam na buchty, albo jak kto woli kluski na parze czy parowańce.

Buchty przepis podstawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buchty przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Buchty przepis podstawowy
Masło oztopić w małym rondelku i odstawić do ostudzenia. Do małego naczynia wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Do tego dodać pokruszone drożdże i wymieszać dokłądnie do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Przesianą mąke wsypać do miski, dodać do niej szczyptę soli oraz resztę cukru. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dolewamy stopione masło. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki i formowac kulki. Kluski układać w garnku do gotowania na parze z gotująca się wodą. Gotować a właściwie parować 10-15 minut.
Buchty przepis podstawowy
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i maką
Buchty przepis podstawowy
Masło roztapiamy w małym rondelku i studzimy
Buchty przepis podstawowy
Ze składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Buchty przepis podstawowy
Formujemy kluski i parujemy ok od 10 do 15 minut

Tagi:

jajko jajka