Sposób przygotowania:
Budyń jagodowy
Odlewam pół szklanki mleka (będzie potrzebne do rozrobienia mąki). Jagody lekko rozmrażam, miksuję z pozostałym mlekiem. Wlewam do garnka, dodaję oba cukry i chwilę gotuję.
W pozostałym mleku rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Do gotujących się jagód powoli wlewam mieszankę mąki z mlekiem, cały czas mieszając. Doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Cały czas należy intensywnie mieszać, żeby nie powstały grudki. Gotowy budyń przelewam do miseczek lub na talerze. Od razu podaje.
W pozostałym mleku rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Do gotujących się jagód powoli wlewam mieszankę mąki z mlekiem, cały czas mieszając. Doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Cały czas należy intensywnie mieszać, żeby nie powstały grudki. Gotowy budyń przelewam do miseczek lub na talerze. Od razu podaje.