Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Budyń ryżowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczny , zdrowy domowy budyń z ryżu z nutką wanilii z galaretką z soku ze świeżych pomarańczy

Budyń ryżowy

Składniki:

Budyń ryżowy

Warstwa ryżowa

Warstwa pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Budyń ryżowy

Sposób przygotowania budyniu

Ryż zalewamy szkl wody, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszamy.

Mleko mieszamy z cukrem, solą i wanilią, dolewamy do ryżu, całość gotujemy, aż wszystko zacznie gęstnieć, a ryż zrobi się miękki.

Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do ryżu, całość chwilę gotujemy, gotowy ryż przelewamy do pucharków

Galaretka z pomarańczy

Do soku z pomarańczy dodajemy cukier i sok z cytryny, całość gotujemy, następnie przecedzamy przez gęste sitko, jeszcze raz gotujemy. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy na gotujący się sok, chwile gotujemy. Galaretkę lekko studzimy, wykładamy na warstwę ryżową.