Sposób przygotowania:
Budyń z truskawkami
W ½ szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną.
Pozostałe mleko zmiksować z truskawkami (kilka odłożyć do dekoracji).
Zmiksowane truskawki wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier i masło. Zagotować.
Na gotujące się mleko z truskawkami wlać rozpuszczoną mąkę. Ciągle mieszać, aż do zagęszczenia.
Gotować przez chwilę na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby budyń nie przywarł do dna.
Budyń schłodzić w lodówce, koniecznie pod przykryciem, aby na wierzchu nie powstała „twarda” skorupka.
Zimny budyń podawać w pucharkach, udekorowany truskawkami i miętą.
Można podawać z syropem miętowym.
Pozostałe mleko zmiksować z truskawkami (kilka odłożyć do dekoracji).
Zmiksowane truskawki wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier i masło. Zagotować.
Na gotujące się mleko z truskawkami wlać rozpuszczoną mąkę. Ciągle mieszać, aż do zagęszczenia.
Gotować przez chwilę na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby budyń nie przywarł do dna.
Budyń schłodzić w lodówce, koniecznie pod przykryciem, aby na wierzchu nie powstała „twarda” skorupka.
Zimny budyń podawać w pucharkach, udekorowany truskawkami i miętą.
Można podawać z syropem miętowym.