Budyń z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W ½ szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zmiksować z truskawkami (kilka odłożyć do

Budyń z truskawkami

Składniki:

Budyń z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Budyń z truskawkami
W ½ szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną.



Pozostałe mleko zmiksować z truskawkami (kilka odłożyć do dekoracji).



Zmiksowane truskawki wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier i masło. Zagotować.

Na gotujące się mleko z truskawkami wlać rozpuszczoną mąkę. Ciągle mieszać, aż do zagęszczenia.



Gotować przez chwilę na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby budyń nie przywarł do dna.



Budyń schłodzić w lodówce, koniecznie pod przykryciem, aby na wierzchu nie powstała „twarda” skorupka.



Zimny budyń podawać w pucharkach, udekorowany truskawkami i miętą.



Można podawać z syropem miętowym.