Sposób przygotowania:
Kokosowa kostka
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek a potem białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie już ubita i puszysta wyłączyć robot lub mikser i dodawać do masy po łyżce przesianych mąk razem z proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie i powoli rózgą lub łyżką aby masa nie opadła. Gotowe ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki. Nie muszą być idealnie równej grubości.
MASA : 1/2 mleka wlać do garnka ale wcześniej przelać go zimna wodą, co zapobiegnie przypaleniu mleka. Wsypać do tego mleka cukier a potem zagotować. W reszcie mleka wymieszać żółtka z mąką żeby nie było grudek i wlac do gotującego się mleka energicznie mieszając. Gotować do stężenia się masy. Ugotowany budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia do niego przylegała i wystudzić. Gdy wystygnie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i na koniec wsypać wiórki, wymieszać.
POLEWA : W zimnej wodzie namoczyć żelatynę, gdy zrobi się miękka odcedzić ją z wody. Potem w rondelku podgrzewać składniki polewy na maleńkim ogniu i mieszać do rozpuszczenia składników. Dodać żelatynę i wymieszać aż żelatyna się rozpuści.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy z placków ułożyć w blaszce ( papier też niech zostanie, pomoże to w wyjęciu ciasta z blaszki ). Następnie nasączyć go dowolnym płynem ( u mnie woda z sokiem z cytryny ), na biszkopt rozłożyć dżem czereśniowy wcześniej lekko wymieszany. Na warstwę dżemu wyłożyć przygotowaną masę, zakryć drugim plackiem też go nasączyć i po chwili polać jeszcze płynną i chłodną polewą. Odrobinę polewy należy zostawić.. Na koniec na polewie rozsypać wiórki i wykończyć ciasto resztą polewy robiąc cienkie wzorki w dowolnym kierunku.
Gotowe ciast schłodzić i kroić w kostkę.
MASA : 1/2 mleka wlać do garnka ale wcześniej przelać go zimna wodą, co zapobiegnie przypaleniu mleka. Wsypać do tego mleka cukier a potem zagotować. W reszcie mleka wymieszać żółtka z mąką żeby nie było grudek i wlac do gotującego się mleka energicznie mieszając. Gotować do stężenia się masy. Ugotowany budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia do niego przylegała i wystudzić. Gdy wystygnie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i na koniec wsypać wiórki, wymieszać.
POLEWA : W zimnej wodzie namoczyć żelatynę, gdy zrobi się miękka odcedzić ją z wody. Potem w rondelku podgrzewać składniki polewy na maleńkim ogniu i mieszać do rozpuszczenia składników. Dodać żelatynę i wymieszać aż żelatyna się rozpuści.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy z placków ułożyć w blaszce ( papier też niech zostanie, pomoże to w wyjęciu ciasta z blaszki ). Następnie nasączyć go dowolnym płynem ( u mnie woda z sokiem z cytryny ), na biszkopt rozłożyć dżem czereśniowy wcześniej lekko wymieszany. Na warstwę dżemu wyłożyć przygotowaną masę, zakryć drugim plackiem też go nasączyć i po chwili polać jeszcze płynną i chłodną polewą. Odrobinę polewy należy zostawić.. Na koniec na polewie rozsypać wiórki i wykończyć ciasto resztą polewy robiąc cienkie wzorki w dowolnym kierunku.
Gotowe ciast schłodzić i kroić w kostkę.
lukrowanepierniczki
misia5