Sposób przygotowania:
Jabłecznik z budyniową masą oblany polewąPieczenie biszkoptów, przygotowanie masy
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijając dodać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem po czym dodać do ciasta, wymieszać delikatnie i dodać kakao. Tak przygotowany biszkopt przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w 160 C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do wystudzenia, po czym przekroić na pół.
Jabłka umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wstawić na mały płomień, mieszając dodać tłuszcz oraz cukier, prażyć kilka minut, następnie wsypać galaretki w proszku, wymieszać i jeszcze chwilę prażyć. Garnek odstawić aby masa ostygła.
Z mleka odlać odrobinę i roztrzepać w nim żółtka, cukier oraz mąkę a pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać powstałą mieszankę, po czym ugotować budyń. Odstawić aby wystygł. Zmiksować margarynę, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Polewa i przełożenie
Rozsmarować letnią masę jabłkową na biszkopcie, wstawić do lodówki po czym nałożyć masę budyniową i przykryć pozostałym biszkoptem.
Składniki na polewę połączyć, dokładnie zamieszać i wstawić na mały płomień, po zagotowaniu zdjąć z ognia, chwilę przestudzić i polać biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki.
Czekoladka 2