ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Jabłecznik z budyniową masą oblany polewą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciasto biszkoptowe o ciekawym połączeniu smaku jabłkowego z budyniem, oblane polewą czekoladową.

Jabłecznik z budyniową masą oblany polewą

Składniki:

Jabłecznik z budyniową masą oblany polewą

Biszkopt

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa

 

  • 2 galaretki jednego koloru

 

 

  • łyżka cukru

Masa budyniowa

 

 

  • 2 żółtka

 

 

Polewa czekoladowa

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • po 1,5 łyżki wody i kakao

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniową masą oblany polewą

Pieczenie biszkoptów, przygotowanie masy

Jabłecznik z budyniową masą oblany polewą
Upiec biszkopt kakaowy, następnie przygotować masy

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, nadal ubijając dodać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem po czym dodać do ciasta, wymieszać delikatnie i dodać kakao. Tak przygotowany biszkopt przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w 160 C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do wystudzenia, po czym przekroić na pół.

Jabłka umyć, obrać, następnie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wstawić na mały płomień, mieszając dodać tłuszcz oraz cukier, prażyć kilka minut, następnie wsypać galaretki w proszku, wymieszać i jeszcze chwilę prażyć. Garnek odstawić aby masa ostygła.
Z mleka odlać odrobinę i roztrzepać w nim żółtka, cukier oraz mąkę a pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać powstałą mieszankę, po czym ugotować budyń. Odstawić aby wystygł. Zmiksować margarynę, dodając po łyżce zimnego budyniu.

Polewa i przełożenie

Jabłecznik z budyniową masą oblany polewą
Ciasto przełożyc masami, polać polewą czekoladową, schlodzić

Rozsmarować letnią masę jabłkową na biszkopcie, wstawić do lodówki po czym nałożyć masę budyniową i przykryć pozostałym biszkoptem.

Składniki na polewę połączyć, dokładnie zamieszać i wstawić na mały płomień, po zagotowaniu zdjąć z ognia, chwilę przestudzić i polać biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki.