goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Budyniowa tarta z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Może nie jest to błyskawiczne ciasto bo trzeba czekać aż masa się zastygnie ale nakład pracy minimalny i gwarancja udanego deseru.

Budyniowa tarta z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowa tarta z gruszkami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • kwaśna śmietana do zarobienia około 2 łyżek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 700 ml mleka
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • gruszki w syropie

 

Sposób przygotowania:

Budyniowa tarta z gruszkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać przesiany cukier puder i cukier waniliowy. Dodać pokrojone masło i rozdrobnić je z mąką. Wbić żółtka i zamieszać nożem. Dodać śmietanę i zarobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie z 700ml mleka odlać 3/4 szklanki rozmieszać w tej ilości 2 budynie z cukrem ( jeśli dodajemy budynie bez cukru należy pozostałe mleko posłodzić). Pozostałe mleko zagotować i wlać rozrobiony proszek. Jeśli będzie za gęsty można rozrzedzić dodając niewielką ilość syropu z gruszek. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozmieszać w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. dodać do budyniu i całość wstawić do lodówki. Ciasto wyjąc z lodówki rozwałkować i ułożyć w formie do tarty wyłożonej folią aluminiową. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut. Gruszki odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze cząstki. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, wylać na nie tężejący budyń i ułożyć na wierzchu gruszki. Wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godz wtedy mamy pewność ze budyń bedzie dobrze zastygnięty a ciasto przyjemnie wilgotne.
Budyniowa tarta z gruszkami
Rozwałkowane ciasto układamy w formie na tarte
Budyniowa tarta z gruszkami
Gotujemy 2 budynie i odstawiamy do przestygnięcia
Budyniowa tarta z gruszkami
Gruszki odsączamy z syropu i kroimy na mniejsze kawałki
Budyniowa tarta z gruszkami
Na upieczony spód wylewamy budyń i układamy gruszki

Tagi:

tarta