Sposób przygotowania:
Budyniowa tarta z gruszkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać przesiany cukier puder i cukier waniliowy. Dodać pokrojone masło i rozdrobnić je z mąką. Wbić żółtka i zamieszać nożem. Dodać śmietanę i zarobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie z 700ml mleka odlać 3/4 szklanki rozmieszać w tej ilości 2 budynie z cukrem ( jeśli dodajemy budynie bez cukru należy pozostałe mleko posłodzić). Pozostałe mleko zagotować i wlać rozrobiony proszek. Jeśli będzie za gęsty można rozrzedzić dodając niewielką ilość syropu z gruszek. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozmieszać w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. dodać do budyniu i całość wstawić do lodówki. Ciasto wyjąc z lodówki rozwałkować i ułożyć w formie do tarty wyłożonej folią aluminiową. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut. Gruszki odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze cząstki. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, wylać na nie tężejący budyń i ułożyć na wierzchu gruszki. Wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godz wtedy mamy pewność ze budyń bedzie dobrze zastygnięty a ciasto przyjemnie wilgotne.