Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Budyniowe szaleństwo.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mleko, owoce znikoma ilość cukru....

Budyniowe szaleństwo. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Budyniowe szaleństwo.

 

  • 2 budynie wiśniowe
  • 2 budynie śmietankowe ( wszystkie budynie bez cukru)
  • 2 litry mleka + szklanka
  • cukier według własnego gustu
  • żelatyna
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • szklanka malin
  • pół szklanka jagód
  • szklanka ciemnego winogronu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Budyniowe szaleństwo.
Budynie gotujemy wieczorem dzień wcześniej, to nam skróci czas pracy nad ciastem. Jeszcze ciepłe kilkakrotnie mieszamy, aby podeszły wodą. W połowie szklanki zimnego mlek namaczamy żelatynę, tyle ile zaleca producent na litr masy. Czekamy aż namoknie, podgrzewamy i miksujemy z wiśniowym budyniem. Dno dużej tortownicy wykładamy biszkoptami i zalewamy je różową masą. Odstawiamy do lodówki aby stężała. Gdy stężeje układamy na masie owoce i zalewamy jasną masą postępując dokładnie tak samo jak za pierwszym razem. Gdy masa będzie tężała, ale nie będzie jeszcze całkiem twarda dekorujemy górę, chodzi o to aby dekoracja związała się z podłożem. Winogrona kroimy na pół i układamy na brzegu, a na środek ścieramy na tarce czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Budyniowe szaleństwo.
Jagody, maliny układamy w dowolny sposób i zalewamy jasną masą.