iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Budyniowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto jest kruche, ale jednocześnie bardzo mięciutkie i pachnące ma też jedną wadę "szybko znika" ze stołu. Polecam!

Budyniowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowe z truskawkami

 

  • ciasto:
  • 25 dag margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • masa budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie kokosowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • dodatkowo:
  • 30 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Budyniowe z truskawkami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto które schłodzić. Ze schłodzonego ciasta odłożyć 1/4 całości, a resztę wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem blaszki (30 cm na 20 cm). Białka jajek ubić na sztywno i dodać do nich cukier i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera do sztywnej bezy wsypać suchy proszek budyniowy i cały czas ubijać na koniec dodać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Przygotowaną masę budyniową wylać na ciasto wyłożone w formie na niej ułożyć truskawki i posypać porwanym na kawałeczki ciastem które odłożyliśmy. Piec w temp. 190 st około 30 minut po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Budyniowe z truskawkami
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy .
Budyniowe z truskawkami
Z białek i budyniu ubić bardzo sztywną masę.
Budyniowe z truskawkami
Na wyłożoną piankę ułożyć truskawki i kruszonkę.
Budyniowe z truskawkami
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.