sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort budyniowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny tort z budyniowymi biszkoptami i kremem budyniowym, przełamany smakiem soczystych, świeżych truskawek.

Tort budyniowy z truskawkami

Składniki:

Tort budyniowy z truskawkami

 

  • Forma na babkę bez kominka

 

  • biszkopt ciemny
  • 5 jajek
  • 1 duży budyń czekoladowy (67 g)
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

 

 

  • biszkopt jasny
  • 5 jajek
  • 2 małe budynie waniliowe (80 g)
  • 120 g mąki pszennej + 2 czubate łyżki
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • nasączenie
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl wody

 

  • dodatkowo
  • około 400 g truskawek
  • masa cukrowa

Sposób przygotowania:

Tort budyniowy z truskawkami
Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób przygotowujemy i pieczemy biszkopt ciemny. Żółtka ucieramy z cukrem, mieszamy z mąką i budyniami. Wlewamy do gotującego się mleka. Studzimy. Ucieramy miękką margarynę stopniowo dodając zimny budyń. Pokrojoną cytrynę gotujemy z wodą i cukrem, przelewamy przez sitko. Biszkopty okrawamy z wystających części. Każdy kroimy na dwa blaty. Układamy je na przemian: jasny, ciemny tak, aby przypominały lekko przechyloną donicę. Każdy dobrze nasączamy, smarujemy kremem i układamy plasterki truskawek. Na cały tort nakładamy równomiernie resztę kremu. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Z masy cukrowej robimy ozdoby. Resztę ciemnego biszkoptu ścieramy na tarce i posypujemy wierzch toru. Układamy ozdoby.