redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Sernik jaglany na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jedliście kiedyś sernik... bez sera? Właściwie przysmak ten powinien nosić nazwę "ciasto jaglane" - jest bardzo popularny zarówno wśród wegan, jak i miłośników kaszy.

Sernik jaglany na zimno

Składniki:

Sernik jaglany na zimno

Na spód:

  • 75 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 35 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 25 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego złocistego + 2 łyżki gorącej wody
  • 50 g miękkiej wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • szczypta soli morskiej
  • 50 ml wody

Na sernik:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka jaglanego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100–150 ml syropu roślinnego
  • sok z połówki cytryny (można pominąć)
  • 100 ml zimnej wody do żelatyny
  • 25 g żelatyny wieprzowej (4 czubate łyżeczki)

Na mus:

Dodatkowo:

  • soku z brzoskwiń do namoczenia ciasta lub woda z sokiem z cytryny owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik jaglany na zimno
Przygotowanie:

• Rozdrobnione płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w misce, mieszamy.

• Dodajemy papkę z siemienia lnianego (należy uprzednio zalać je gorącą wodą), syrop daktylowy i margarynę o temperaturze pokojowej. Miksujemy na małych obrotach.

• Stopniowo dolewamy wodę i miksujemy, aż powstanie mokra kruszonka, którą da się uformować w zwarte ciasto.

• Gotowe ciasto równomiernie rozkładamy na dnie przygotowanej formy, pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C w opcji z termoobiegiem, wyjmujemy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia, nasączamy sokiem z brzoskwiń lub wodą z cytryną.

• Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, aż poczujemy jej zapach, płuczemy wrzątkiem, zalewamy gorącym mlekiem roślinnym, dodajemy margarynę lub masło klarowane, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, wyłączamy kuchenkę, kaszę pozostawiamy na palniku, pod przykryciem, na 10 minut.

• Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop roślinny, sok z cytryny i wodę, blendujemy na bardzo gładki krem (grudki kaszy nie mogą być wyczuwalne).

• Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, żeby napęczniała, podgrzewamy, aby się dokładnie rozpuściła (nie gotujemy!), mieszamy, studzimy, dodajemy do zmiksowanej kaszy i ponownie miksujemy. Przelewamy masę do formy na przygotowany, schłodzony spód z ciasta.

• Foremkę z kaszą wkładamy na godzinę do lodówki.

• Brzoskwinie i sok przekładamy do blendera, miksujemy na mus, dodajemy roztwór żelatyny przygotowany w podobny sposób jak do kaszy, miksujemy.

• Mus brzoskwiniowy wylewamy na schłodzoną, stężałą już kaszę i ponownie umieszczamy ciasto w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Podajemy na zimno.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej, "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje".