kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Budyniowiec z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto w formie tortu ze świeżymi gruszkami.

Budyniowiec z gruszkami

Składniki:

Budyniowiec z gruszkami

 

  • 3 szkl mąki krupczatki
  • szklanka i 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 75 dag pokrojonych w kostkę gruszek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 jajek
  • 2 op. budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z gruszkami
Mąkę, szklankę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować i przenieść do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej pergaminem. Gruszki i rodzynki wymieszać i rozłożyć na cieście. Ubić pianę z białek, dodać 5 łyżek cukru i proszek budyniowy, wymieszać, wyłożyć na owoce, lekko wzruszyć. Piec 50-60 min w temp. 190 st. C. Ostudzone udekorować bitą śmietaną.

Tagi:

jajko jajka