czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tartaletki z borówką amerykańską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne kruche tartaletki wypełnione słodką masą serowo-śmietankową i pokryte granatową chmurką borówek:))

Tartaletki z borówką amerykańską Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tartaletki z borówką amerykańską

 

  • Ciasto:
  • 130g masła lub margaryny,
  • 60g cukru,
  • 250g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

 

  • Nadzienie:
  • 200g serka naturalnego kremowego,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 100g cukru pudru,
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny,
  • 400g borówki amerykańskiej.

Sposób przygotowania:

Tartaletki z borówką amerykańską
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajko i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno oraz boki foremek na tarteletki. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, skórkę z cytryny oraz zimną żelatynę. Zmiksować na gładką masę. Masą wypełnić upieczone tartaletki, udekorować borówką. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Tartaletki z borówką amerykańską
Ciastem wylepić dno i boki foremek, nakłuć widelcem