marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Budyniowy gaik.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Budynie rozpuścić w osobnych garnuszkach z mlekiem.Mieszać na wolnym ogniu.Ostudzić.Śmietankę ubić z żelatyną.Schłodzić.Połączyć z budyniem

Budyniowy gaik.

Składniki:

Budyniowy gaik.

 

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego i czekoladowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • śmietanka kremowa 30% UHT,
  • 5 płatków żelatyny,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • świeże listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Budyniowy gaik.
Wlać szklankę mleka do rondelka i wsypać jedno opakowanie budyniu śmietankowego. Mieszać na małym ogniu, aby nie przywarła masa do dna. Odstawić, przestudzić, a śmietankę wlać do szklanej miski i ubić z odrobiną napęczniałej w zimnej wodzie żelatyny. Schłodzić w lodówce ok. 35 min. Zmieszać z jedną częścią budyniu smakowego. Przelać do czarek deserowych po pół porcji. Następnie Rozpuścić w drugiej porcji mleka budyń czekoladowy, postępując jak z poprzednim. Zestawić i wystudzić na parapecie, po czym dodać resztę kremówki do budyniowej czekoladowej masy i wymieszać jak poprzednią. Wlać masę na śmietankową warstwę w czarkach. Wstawić ponownie do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, desery udekorować świeżymi listkami mięty po uprzednim ich opłukaniu i serwować.