Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Malinowiec na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W ciągu tygodnia robię już drugie ciasto na zimno, tym razem z kaszą manną i malinami. Mój mąż jest zachwycony tym ciastem.

Malinowiec na herbatnikach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Malinowiec na herbatnikach

Mus malinowy :

  • 620 gr malin + 15 szt do środka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 330 ml jogurt naturalny

Kasza manna :

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa
  • migdały płatki do posypania
  • herbatniki - 300 g

Sposób przygotowania:

Malinowiec na herbatnikach
Mus malinowy:

Maliny przebrać, opłukać, przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek.

Wlać jogurt do malin, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Kasza manna:

Mleko przelać do garnka, dodać pozostałe składniki, na wolnym ogniu zagotować i doprowadzić do zgęstnienia, odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Tortownicę o wymiarach 28 cm, wyłożyć herbatnikami, wylać kaszę mannę, położyć kolejną warstwę herbatników i mus malinowy, do musu powkładać całe maliny, odstawić do lodówki do stężenia.

Wyłożyć na mus, ostatnią warstwę herbatników, polać rozpuszczoną polewą czekoladową, posypać migdałami.
Malinowiec na herbatnikach
Na warstwę herbatników została wyłożona ugotowana kasza manna
Malinowiec na herbatnikach
Maliny zostały przebrane opłukane i przełożone do garnka
Malinowiec na herbatnikach
Rozgotowane maliny wymieszane z galaretkami i jogurtem
Malinowiec na herbatnikach
Masa z kasz przykryta herbatnikami i wylano na herbatniki mus malinowy
Malinowiec na herbatnikach