Sposób przygotowania:
,, Bukiecik „ warzyw
Obrać ziemniaki, marchew i kalarepkę – pokroić w kawałki . Oczyścić kalafiora i fasolkę . Ułożyć w garnku z grubym dnem ( szerokim ) , podlać 1 szklanką wody , lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte .Można oczywiście gotować na parze ( wtedy gotują się trochę dłużej ) . Ja nie przepadam za warzywami gotowanymi na parze – wole takie z wody .Pomidory i ogórki pokroić .Kukurydze przelać gorąca woda i odcedzić . Koper pokroić .
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je- wymieszać.
Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić ( wodę z gotowania można użyć do zrobienia zupki koperkowej do popicia ). Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory, ogórek, kukurydzę . Polać masłem z bułeczką i posypać koprem .
Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę .Doskonałe na letnie upalne dni.
Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp tym lepiej.
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je- wymieszać.
Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić ( wodę z gotowania można użyć do zrobienia zupki koperkowej do popicia ). Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory, ogórek, kukurydzę . Polać masłem z bułeczką i posypać koprem .
Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę .Doskonałe na letnie upalne dni.
Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp tym lepiej.