Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,, Bukiecik „ warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bukiet warzyw to to nie jest bo wybór warzyw za mały ale na te upały w sam raz .

,, Bukiecik „ warzyw

Składniki:

,, Bukiecik „ warzyw

 

 

Sposób przygotowania:

,, Bukiecik „ warzyw
Obrać ziemniaki, marchew i kalarepkę – pokroić w kawałki . Oczyścić kalafiora i fasolkę . Ułożyć w garnku z grubym dnem ( szerokim ) , podlać 1 szklanką wody , lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte .Można oczywiście gotować na parze ( wtedy gotują się trochę dłużej ) . Ja nie przepadam za warzywami gotowanymi na parze – wole takie z wody .Pomidory i ogórki pokroić .Kukurydze przelać gorąca woda i odcedzić . Koper pokroić .
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je- wymieszać.

Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić ( wodę z gotowania można użyć do zrobienia zupki koperkowej do popicia ). Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory, ogórek, kukurydzę . Polać masłem z bułeczką i posypać koprem .

Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę .Doskonałe na letnie upalne dni.
Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp tym lepiej.

Tagi:

tarta sałata