Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bułeczi drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki

Bułeczi drożdżowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczi drożdżowe

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczi drożdżowe
Pól szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże rozmieszane w 1 łyżce cukru wsypać pół szklanki mąki, wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Następnie wbić 1 całe jajko, 1 żółtko, cukier, sól, pozostałe mleko, wlać rozczyn i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować kulki, ułożyć na blaszkę. Gdy podrosną posmarować białkiem i piec na rumiano w temp 180 stopni.
Bułeczi drożdżowe
Etap 1

Tagi:

jajko jajka