Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Bułeczki cebulak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie bułeczki każdy zje z przyjemnością na drugie śniadanie do pracy. Idealne na jesienne ponure dni. Można przygotować wcześniej, bo na drugi dzień są jeszcze lepsze.

Bułeczki cebulak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki cebulak

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pierzu czarnego
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki oregano suszonego
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Bułeczki cebulak

I

Bułeczki Cebulak
Wszystkie składniki na ciasto, po kolei łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.

1. Drożdże przekładamy do naczynia, dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej, cukier i wlewamy połowę szklanki lekko rozgrzanego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

II

Bułeczki Cebulak
Przygotowanie farszu z cebuli oraz ziół.

3. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę, oregano, tymianek, pieprz, paprykę słodką oraz sól. Dokładnie mieszamy i lekko podsmażamy.

III

Bułeczki Cebulak
Przygotowanie z ciasta bułek.

4. Na oprószonym mąką blacie robimy z ciasta wałek, który dzielimy na 8 części, następnie okrągłe placki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

IV

Bułeczki Cebulak

5. Każdy placek smarujemy żółtkiem i nakładamy farsz.
6. Pieczemy 20 minut w 180°C.

V

Bułeczki Cebulak

7. Gotowe.
8. Smacznego