Sposób przygotowania:
Cebularz Lubelski
Z ciepłego mleka, drożdży i odrobiny mąki przygotuj zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce. Do przesianej, ogrzanej mąki dodaj sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn, całość dokładnie połącz.
Zarobione ciasto wyrabiaj przez kilkanaście minut aż stanie się sprężyste i elastyczne, gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia.
W między czasie przygotuj farsz:
Pokrojoną w piórka cebulę wrzucić na rozgrzany olej i podsmaż przez 1 - 2 minuty, na koniec dodaj mak i sól.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 bułeczek, każdą z nich rozpłaszcz i posmaruj zeszkloną cebulą, piecz 30min w 180stop.
Zarobione ciasto wyrabiaj przez kilkanaście minut aż stanie się sprężyste i elastyczne, gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia.
W między czasie przygotuj farsz:
Pokrojoną w piórka cebulę wrzucić na rozgrzany olej i podsmaż przez 1 - 2 minuty, na koniec dodaj mak i sól.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 bułeczek, każdą z nich rozpłaszcz i posmaruj zeszkloną cebulą, piecz 30min w 180stop.
SylaUla
szpileczka