Sposób przygotowania:
Bułeczki czosnkowe
ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, suche drożdże, wymieszać łyżką. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Ciasto podzielić na 6 równych części, uformować malutkie bułeczki, lekko rozpłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (można włożyć je do piekarnika na najniższą temperaturę, ok. 40C na ok. 20 minut).
Lekko naciąć wierzch wyrośniętych bułeczek. W rozcięcie włożyć masło czosnkowo-pietruszkowe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
masło czosnkowe.
Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć łyżką.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, suche drożdże, wymieszać łyżką. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Ciasto podzielić na 6 równych części, uformować malutkie bułeczki, lekko rozpłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (można włożyć je do piekarnika na najniższą temperaturę, ok. 40C na ok. 20 minut).
Lekko naciąć wierzch wyrośniętych bułeczek. W rozcięcie włożyć masło czosnkowo-pietruszkowe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
masło czosnkowe.
Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć łyżką.