dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Bułeczki czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe, aromatyczne bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. W sam raz do grillowych przysmaków :)

Bułeczki czosnkowe

Składniki:

Bułeczki czosnkowe

ciasto

masło czosnkowe

  • 50 g miękkiego masła
  • ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Bułeczki czosnkowe
ciasto

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, suche drożdże, wymieszać łyżką. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Ciasto podzielić na 6 równych części, uformować malutkie bułeczki, lekko rozpłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (można włożyć je do piekarnika na najniższą temperaturę, ok. 40C na ok. 20 minut).

Lekko naciąć wierzch wyrośniętych bułeczek. W rozcięcie włożyć masło czosnkowo-pietruszkowe.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.

masło czosnkowe.

Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć łyżką.