Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe
Mąkę pszenną przesiać, z drożdży i szczypty cukru zrobić rozczyn. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz.
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kilkucentymetrowe kółka, które po dwa nakładamy na siebie. Jedno kółko może być nieco niżej. Niektóre kółka możemy posmarować białkiem i posypać kakaem z odrobiną cukru.
Nałożone kółeczka składamy na pół i po trzy wkładamy do jednej foremki na muffiny.
Pieczemy w 170-180 C do lekkiego zbrązowienia.
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kilkucentymetrowe kółka, które po dwa nakładamy na siebie. Jedno kółko może być nieco niżej. Niektóre kółka możemy posmarować białkiem i posypać kakaem z odrobiną cukru.
Nałożone kółeczka składamy na pół i po trzy wkładamy do jednej foremki na muffiny.
Pieczemy w 170-180 C do lekkiego zbrązowienia.
ewaeu