Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe
Przygotowanie: Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,dodając 1 łyżeczkę mąki i 1łyżeczkę cukru-wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ubić ogrzane w ciepłej wodzie jajka z cukrem i cukrem waniliowym.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i ubite jajka,wlać resztę ciepłego mleka ( ciasto powinno być pulchne i miękkie ale nie za rzadkie). Wyrabiać ciasto ręką lub mikserem,dodając pod koniec rozpuszczony,ciepły tłuszcz i szczyptę soli.Jeszcze chwilę wyrabiać,po czym przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze,odstawić do powtórnego wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem,posypać makiem i piec w gorącym piekarniku ( 200-220s.c) na złoty kolor.