Bułeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pulchniutkie bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Składniki:

Bułeczki drożdżowe

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • sól
  • 1 białko do smarowania
  • mak do posypania

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe
Przygotowanie: Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,dodając 1 łyżeczkę mąki i 1łyżeczkę cukru-wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ubić ogrzane w ciepłej wodzie jajka z cukrem i cukrem waniliowym.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i ubite jajka,wlać resztę ciepłego mleka ( ciasto powinno być pulchne i miękkie ale nie za rzadkie). Wyrabiać ciasto ręką lub mikserem,dodając pod koniec rozpuszczony,ciepły tłuszcz i szczyptę soli.Jeszcze chwilę wyrabiać,po czym przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze,odstawić do powtórnego wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem,posypać makiem i piec w gorącym piekarniku ( 200-220s.c) na złoty kolor.