Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru kryształu, dodać 3 łyżki mąki oraz tyle ciepłego mleka, aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Wyrobić i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20-30 minut. 1 jajo utrzeć z resztą cukru kryształu, cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać do niej wyrośnięty rozczyn, utarte wcześniej jajo z cukrem, i resztę mleka. Wyrobić, a następnie dodać nieco przestudzone, stopione masło i znowu wyrobić. Odstawić pod przykryciem i poczekać, aż ciasto podrośnie. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość, wyrobić, podsypując mąką jeśli trzeba, a następnie formować kulki i nadziewać dowolnym nadzieniem. Nadziane bułeczki smarować z wierzchu rozkłóconym 1 jajem, posypać cukrem kryształem i piec około 20 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Te bułeczki można nadziewać także mięsem, ale wówczas nie należy dodawać do ciasta cukru i cukru waniliowego, a z wierzchu tylko smarować jajem.