Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe
Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie do którego wkruszamy drożdże.Posypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu. Drożdże powinny urosnąć. Teraz dodajemy pozostałe dodatki tj.: łyżkę oleju, sól i ewentualnie zioła. Wszystko mieszamy - najlepiej ręką - do uzyskania zbitej konsystencji, która sama odchodzi od ręki. Jeśli trzeba dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z mąką, bo ciasto zrobi się zbyt twarde! Nasze pulchne ciacho zostawiamy w misce na 5-10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik. Przekładamy na stół (stolnicę), lekko trzeba je rozwałkować. Wycinamy kieliszkiem o takiej średnicy, żeby bułeczka była na 1-2 kęsy. Wycięte bułeczki zostawiamy znowu dosłownie na 5 minut żeby podrosły. Układamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Najlepiej zawsze sprawdzić jedną bułeczkę w środku. Jeśli ciasto będzie cięższe to trzeba dłużej piec. Bułeczki idealne do sosu czosnkowego albo z innym dipem.
Do środka bułeczek można włożyć oliwkę, kawałek sera lub szynki i wtedy zapiec.
Moje kochanie się nimi zajada :)
Do środka bułeczek można włożyć oliwkę, kawałek sera lub szynki i wtedy zapiec.
Moje kochanie się nimi zajada :)