anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pszenne bułki razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne bułki z mieszanki białej i razowej mąki. Neutralne w smaku, a więc smakują jednakowo dobrze z wędliną, serem co i z dżemem.

Pszenne bułki razowe

Składniki:

Pszenne bułki razowe

 

  • mąka chlebowa typ 750 - 320 g
  • mąka pszenna typ 2000 – 100 g
  • świeże drożdże – 25 g
  • ciepła woda – 250 ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • miękkie masło – 4 łyżki
  • sól – 1,5 łyżeczki

 

  • PONADTO:
  • mąka – do posypania bułek

Sposób przygotowania:

Pszenne bułki razowe

ETAP 1:

Pszenne bułki razowe
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski.

Drożdże wymieszać z cukrem, dwiema łyżkami letniej wody i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Obie mąki przełożyć do misy miksera, dodać miękkie masło, wlać wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę oraz sól.

ETAP 2:

Pszenne bułki razowe
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Pszenne bułki razowe
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części.

Następnie ciasto podzielić na 14 części i uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Pszenne bułki razowe
Bułki upiec w nagrzanym piekarniku i wystudzić.

Wyrośnięte posypać mąką. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15 minut. Bułki wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

bułki