Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bułeczki drożdżowe nadziewane marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułeczka z marmoladą + kakao = pyszne słodkie śniadanie

Bułeczki drożdżowe nadziewane marmoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe nadziewane marmoladą

 

  • 1 szkl mleko,
  • 3 szkl mąka,
  • 3 dag drożdże,
  • 4 szt żółtka,
  • 4 łyżki cukier,
  • 2 łyżeczki cukier puder,
  • 4 łyżki masło,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 4 łyżki marmolada,
  • mak do posypania,
  • 1 szt białko

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe nadziewane marmoladą
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Wlać ciepłe mleko, wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, dodać żółtka i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 5 minut. Następnie rozwałkować na gr 1 cm, wykrawać szklanką krążki, nakładać marmoladę, przykrywać drugim krążkiem i zlepiać bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aby podrosły. Gdy wyrosną, posmarować białkiem, posypać makiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.
Bułeczki drożdżowe nadziewane marmoladą
Etap 1
Bułeczki drożdżowe nadziewane marmoladą
Etap 2