Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe nadziewane marmoladą
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Wlać ciepłe mleko, wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, dodać żółtka i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 5 minut. Następnie rozwałkować na gr 1 cm, wykrawać szklanką krążki, nakładać marmoladę, przykrywać drugim krążkiem i zlepiać bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aby podrosły. Gdy wyrosną, posmarować białkiem, posypać makiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.