Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z budyniem
Z drożdży, mleka, cukru oraz niewielkiej ilości mąki robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy zaczyn, jajka oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
W szklance mleka rozrabiamy budynie, pozostałe zagotowujemy z cukrem, gotujemy budyń, odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w małe kuli, spłaszczamy robiąc delikatne wgłębienie. Na każdą drożdżówkę nakładamy porcję budyniu, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W szklance mleka rozrabiamy budynie, pozostałe zagotowujemy z cukrem, gotujemy budyń, odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w małe kuli, spłaszczamy robiąc delikatne wgłębienie. Na każdą drożdżówkę nakładamy porcję budyniu, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.