SUPERPRZEPIS

Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą

  • 12
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki"

Składniki:

Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej typ 550 + do podsypania
  • około 225 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka (białka użyć do czegoś innego)
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • opakowanie budyniu waniliowego z wanilią (na 0,5 l mleka) bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • POLEWA:
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą
Mąkę przesiać. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką miodu, połową mleka i dwiema łyżkami mąki (odebranymi od całości), odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić, przestudzić. Do mąki dodać sól, wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę miodu, i dolewając stopniowo resztę mleka, wymieszać łyżką. Dodać masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, odstawić go do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 4 mm. Pokroić na kwadraty o boku 9 cm, lub wykroić kółka o średnicy 10 cm, nałożyć porcje wystudzonego budyniu i dokładnie posklejać brzegi. Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Piec około 30 minut do zrumienienia, wystudzić na kratce. Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem i mlekiem rozpuścić na parze i wymieszać, żeby składniki się połączyły, polać przestudzone pierożki.
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą
Dolać przestudzone masło i wyrobić elastyczne ciasto.
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą
Na kawałki ciasta nałożyć porcje budyniu i dokładnie skleić brzegi.
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą
Pierożki upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą
Czekoladę stopić na parze razem z masłem i mlekiem.