Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą
Mąkę przesiać. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką miodu, połową mleka i dwiema łyżkami mąki (odebranymi od całości), odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić, przestudzić. Do mąki dodać sól, wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę miodu, i dolewając stopniowo resztę mleka, wymieszać łyżką. Dodać masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, odstawić go do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 4 mm. Pokroić na kwadraty o boku 9 cm, lub wykroić kółka o średnicy 10 cm, nałożyć porcje wystudzonego budyniu i dokładnie posklejać brzegi. Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Piec około 30 minut do zrumienienia, wystudzić na kratce. Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem i mlekiem rozpuścić na parze i wymieszać, żeby składniki się połączyły, polać przestudzone pierożki.
zbysiowa
jaga85
edytaha
Tak to z kuszącymi bułeczkami bywa, szybko się zjadły :)
edytaha
Dziękuję! :)
monikaT83
gosia56
edytaha
Monisiu, bo Ty teraz masz dużo mniej czasu na wypieki, a za cudeńka dziękuję :)
edytaha
Dziękuję Gosiu, chętnie bym Cię poczęstowała :)
monikaT83
edytaha
Na pewno upieczesz, masz nadzwyczaj zdolne rączki i pomysłową główkę :)
monikaT83
edytaha
:)