Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem
Drożdże mieszamy z cukrem i wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mąkęę przesiewamy do miski z drożdżami, dosypujemy sól, i mieszamy. W rondelku roztopiamy masło, wlewamy mleko i śmietanę . Przestudzone, ale jeszcze ciepłe wlewamy do miski z mąką i drożdżami. Wyrabiamy piękne, gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rodzynki należy namoczyć w gorącej wodzie. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drożdżowe ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy ostudzonym budyniem i posypujemy odcedzonymi rodzunkami. Zawijamy ciasto jak roladę i kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałki. Bułeczki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem każdą bułeczkę posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.