Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Drożdżówki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie bułeczki na drugie śniadanie

Drożdżówki z budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem

 

  • 50g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka śmietany 18%
  • opakowanie budyniu waniliowego (takie na 0,5l mleka)
  • 50g rodzynek
  • gruby cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem
Drożdże mieszamy z cukrem i wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mąkęę przesiewamy do miski z drożdżami, dosypujemy sól, i mieszamy. W rondelku roztopiamy masło, wlewamy mleko i śmietanę . Przestudzone, ale jeszcze ciepłe wlewamy do miski z mąką i drożdżami. Wyrabiamy piękne, gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rodzynki należy namoczyć w gorącej wodzie. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drożdżowe ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy ostudzonym budyniem i posypujemy odcedzonymi rodzunkami. Zawijamy ciasto jak roladę i kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałki. Bułeczki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem każdą bułeczkę posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
Drożdżówki z budyniem
W rondelku roztapiamy masło dodając śmietanę i mleko, potem studzimy.
Drożdżówki z budyniem
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut, bułeczki powinny pięknie się zarumienić