Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki drożdżowe z ciecierzycą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Podobnie jak bułeczki z ziemniakami te z ciecierzycą także zachowują długo świeżość. Są pyszne i sycące.

Bułeczki drożdżowe z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z ciecierzycą

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z ciecierzycą
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Ciecierzycę rozdrobnić (zmieliłam w maszynce do mięsa), wsypać. W ciepłej wodzie z mlekiem rozpuścić cukier i drożdże, wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić n 7-8 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce. 
Bułeczki drożdżowe z ciecierzycą
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Ciecierzycę rozdrobnić (zmieliłam w maszynce do mięsa), wsypać.
Bułeczki drożdżowe z ciecierzycą
W ciepłej wodzie z mlekiem rozpuścić cukier i drożdże, wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Bułeczki drożdżowe z ciecierzycą
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić n 7-8 części.
Bułeczki drożdżowe z ciecierzycą
Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.