Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe z pomarańczową nutą
drożdże zalewam dwoma łyżkami mleka i dodaje odrobinę cukru - odstawiam aż urosną. Masło roztapiam i wlewam do miski. Następnie dodaje jajka, cukier, sól, masło, mleko, przesianą mąkę i na koniec urośnięte drożdże. Całość mieszam i odstawiam aż ciasto podwoi swoją objętość. W drugiej misce mieszam twaróg z cukrem, sokiem pomarańczowym, jajkiem i wlewam kilka kropel aromatu. Z powstałego wyrośniętego ciasta łyżką odrywam sobie kulki i ręką rozpłaszczam pojedyncze sztuki na posypanej mąką stolnicy. Na środeczek nakładam łyżeczką masę twarogową i zaklejam. uklepuję okrągłą bułeczkę i kładę na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę w piekarniku w temp 160C przez ok 15 minut. Wierzch można posmarować roztopionym masełkiem i naciąć bułkę na krzyż (przez upieczeniem).