Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe z boczkiem
Drożdże kruszymy do szklanej miski i zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy 3/4 szklanki mąki i 1 szklanke ciepłej wody. Mieszamy by powstał zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.Plasterki boczku kroimy w kosteczkę i zesmażamy na łyżce oleju . Gdy boczek będzie dobrze zesmażony dodajemy zmielone siemię lniane i odstawiamy patelnię z palnika. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą mąkę ( 500 g ), ciepły, zesmażony boczek i 1 szklanke ciepłej wody oraz sól, wszystko mieszamy, podczas wyrabiania ciasta dosypujemy pozostałą mąkę. Wyrobione ciasto powinno byc gładkie i powinno odchodzić od ścianek naczynia oraz rąk. Naczynie z wyrobionym ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objetości. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, odrywamy mniejsze kawałki i kształtujemy dłonią małe podłużne bułeczki, układamy je na blaszcze wyścielonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki nacinamy delikatnie wzdłuż nożem i wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 C piecyka i pieczemy ok 30-35 min. Przestudzone i przekrojone smarujemy masłem i zjadamy ze smakiem. Smacznego :)
zewa
zbysiowa
Netka
katarina9876