Sposób przygotowania:
Bułeczki z wiśniami 2
Mleko podgrzewamy, w połowie rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy 1 jajko (1 zostawiamy do posmarowania bułek przed pieczeniem, aby nabrały złocisty kolor), dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę mleka, wodę, masło, wszystko zagniatamy. Zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aby urosło. Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkujemy na kwadraty, smarujemy dżemem wiśniowym i zwijamy (jak roladę). Zwinięte ciasto kroimy na równomierne części. Zostawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia. Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
KasiaJulcia