Sposób przygotowania:
Zawijasy z dżemem jabłkowym i cynamonem
Do 8 szklanek mąki dodajemy cukier, drożdże, olej i ciepłe mleko i zagniatamy ( ciasto jest luźne). Zostawiamy na godz. do podwojenia objętości.
Po godzinie dosypujemy resztę mąki 1 szklanka, sól, proszek, sodę i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się mocno lepiło podsypujemy mąką. Dzielimy na 2 częsci i wałkujemy na prostokąt.
Smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na ok 5 cm kawałki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 C i pieczemy przez 40-45 min. do brązowej skórki.
Bułeczki po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Po godzinie dosypujemy resztę mąki 1 szklanka, sól, proszek, sodę i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się mocno lepiło podsypujemy mąką. Dzielimy na 2 częsci i wałkujemy na prostokąt.
Smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na ok 5 cm kawałki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 C i pieczemy przez 40-45 min. do brązowej skórki.
Bułeczki po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
marcinka