Sposób przygotowania:
Agrestowe drożdżówki z kruszonką
Ciasto: Mleko wlać do rondla podgrzać z jedną łyżką cukru aby było ciepłe wkruszyć drożdże ,oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia zaczynu.
Do duzej miski lub garnka wsypać mąkę pszenną wbić jajka dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli wlać gotowy wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto tak aż zacznie samo odchodzić od ręki,na koniec wlać roztopioną margarynę i ponownie zagnieść do połączenia.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.
Kruszonka: Mąkę wsypać do miski dodać margarynę z lodówki oraz cukry i zagnieść ciasto.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę uformować wałek i nożem pokroić na jednakowe plastry wychodzi około 16-18 porcji bułeczek ,rozpłaszczyć każdy plaster i nakładać po łyżeczce lub wiecej dżemu agrestowego formować podłużne bułeczki,odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut po czym każdą smarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką .
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160* i włączonym termoobiegu. Polecam są mięciutkie i smaczne.
Do duzej miski lub garnka wsypać mąkę pszenną wbić jajka dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli wlać gotowy wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto tak aż zacznie samo odchodzić od ręki,na koniec wlać roztopioną margarynę i ponownie zagnieść do połączenia.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.
Kruszonka: Mąkę wsypać do miski dodać margarynę z lodówki oraz cukry i zagnieść ciasto.
Ciasto drożdżowe wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę uformować wałek i nożem pokroić na jednakowe plastry wychodzi około 16-18 porcji bułeczek ,rozpłaszczyć każdy plaster i nakładać po łyżeczce lub wiecej dżemu agrestowego formować podłużne bułeczki,odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut po czym każdą smarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką .
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160* i włączonym termoobiegu. Polecam są mięciutkie i smaczne.