2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Agrestowe drożdżówki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

W moim domu pachnie drożdżówkami z agrestem i kruszonką oraz białą kawą ...zapraszam....

Agrestowe drożdżówki z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Agrestowe drożdżówki z kruszonką

 

 

  • Kruszonka:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego 16g
  • Nadzienie: dżem agrestowy wg przepisu:
  • https://gotujmy.pl/agrestowy-dzem-2,przepisy,194610.html
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Agrestowe drożdżówki z kruszonką
Ciasto: Mleko wlać do rondla podgrzać z jedną łyżką cukru aby było ciepłe wkruszyć drożdże ,oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia zaczynu.





Do duzej miski lub garnka wsypać mąkę pszenną wbić jajka dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli wlać gotowy wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto tak aż zacznie samo odchodzić od ręki,na koniec wlać roztopioną margarynę i ponownie zagnieść do połączenia.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia.



Kruszonka: Mąkę wsypać do miski dodać margarynę z lodówki oraz cukry i zagnieść ciasto.



Ciasto drożdżowe wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę uformować wałek i nożem pokroić na jednakowe plastry wychodzi około 16-18 porcji bułeczek ,rozpłaszczyć każdy plaster i nakładać po łyżeczce lub wiecej dżemu agrestowego formować podłużne bułeczki,odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut po czym każdą smarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką .



Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160* i włączonym termoobiegu. Polecam są mięciutkie i smaczne.
Agrestowe drożdżówki z kruszonką
ze składników zagniatamy ciasto drożdżowe
Agrestowe drożdżówki z kruszonką
nastepnie robimy kruszonkę do bułeczek agrestowych
Agrestowe drożdżówki z kruszonką
na każdym kawałku ciasta nakładamy dżem agrestowy
Agrestowe drożdżówki z kruszonką
wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką pieczemy