Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 28

Maślane i niezwykle puszyste bułeczki z pysznym jagodowym nadzieniem. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Polecam na podwieczorek.

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • pół szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 100 ml jagód kamczackich lub borówek

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia bułek

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem

Rozczyn:

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem
Z podanych składników wykonujemy rozczyn.

Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Wykonanie ciasta:

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wykonanie i pieczenie bułek:

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem
Następnie formujemy, pieczemy bułki i studzimy.

Ciasto dzielimy na 8 części, następnie z każdej części formujemy na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia.

Wyrośnięte bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułeczki dobrze studzimy.

Wykonanie nadzienia:

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem
Z podanych składników wykonujemy nadzienie.

Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.

Dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie ubijamy.

Przekładanie:

Bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem
Wystudzone bułki przekładamy nadzieniem i oprószamy pudrem.

Wystudzone bułki rozcinamy na pół i przekładamy nadzieniem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ja użyłam jagód kamczackich.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.


Tagi:

bułeczki