Sposób przygotowania:
Jagodzianki....jagodzianki
Ciasto: Mleko podgrzewamy aby było ciepłe dodajemy łyżkę cukru wkruszamy drożdże oprószamy po wierzchu niewielką iloscią mąki zostawiamy na parę minut do podrośnięcia zaczynu. W dużej misce ucieramy jajka z cukrami i twarożkiem i olejem na gładką masę ,wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę i reką wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut lub dłużej.
Nadzienie: Umyte przebrane jagody wkładamy do rondelka wsypujemy cukry i na wolnym ogniu dusimy aż puszczą sok z tego soku odlać około 2 łyżek na lukier. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyzakmi zimnej wody wlać roztwór do gotujących się jagódek i ugotować coś jak gęsty kisiel.
Odstawić do ostygnięcia. Zimne jagody rozmieszać z twarozkiem na masę .
Przełożenie: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę podzielić nożem na równe kawałki-mnie z tej porcji wyszło 20 bułeczek i rozpłaszczyć lekko na formę okrągu i nakładać małą łyżeczką nadzienie zlepiać bułki formować w kule albo podłużne jak kto woli. Zostawić bułeczki jeszcze do podrośnięcia na około 10 minut po czym ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i wkładać do nagrzanego do 170* piekarnika z włączonym termoobiegiem,piec około 20 minut.
Wyjąć upieczone bułki i wystudzić na kratce kuchennej.
Lukier: Część cukru pudru utrzeć z sokiem jagodowym aby powstał ciemny lukier a mleko utrzeć z drugą częścią cukru pudru gdy masa będzie zbyt rzadka dosypać pudru aby była gładka i kleista.
Polukrować zimne jagodzianki najpierw lukrem białym i zrobić paseczki z lukru ciemnego. Smacznego!
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut lub dłużej.
Nadzienie: Umyte przebrane jagody wkładamy do rondelka wsypujemy cukry i na wolnym ogniu dusimy aż puszczą sok z tego soku odlać około 2 łyżek na lukier. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyzakmi zimnej wody wlać roztwór do gotujących się jagódek i ugotować coś jak gęsty kisiel.
Odstawić do ostygnięcia. Zimne jagody rozmieszać z twarozkiem na masę .
Przełożenie: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę podzielić nożem na równe kawałki-mnie z tej porcji wyszło 20 bułeczek i rozpłaszczyć lekko na formę okrągu i nakładać małą łyżeczką nadzienie zlepiać bułki formować w kule albo podłużne jak kto woli. Zostawić bułeczki jeszcze do podrośnięcia na około 10 minut po czym ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i wkładać do nagrzanego do 170* piekarnika z włączonym termoobiegiem,piec około 20 minut.
Wyjąć upieczone bułki i wystudzić na kratce kuchennej.
Lukier: Część cukru pudru utrzeć z sokiem jagodowym aby powstał ciemny lukier a mleko utrzeć z drugą częścią cukru pudru gdy masa będzie zbyt rzadka dosypać pudru aby była gładka i kleista.
Polukrować zimne jagodzianki najpierw lukrem białym i zrobić paseczki z lukru ciemnego. Smacznego!
edytaha
2milutka
a ja dziś kolejną partię zrobiłam z truskawkami:D Myslałam ze wpadniesz na jedną :)
edytaha
Nic z tego kochana, już mam 4 kilo mniej w boczkach, i choć kocham słodkości, nie odpuszczę :)
2milutka
ja tylko jedną zjadłam na resztę też patrzę ...:)